Arap Yarımadası'nın doğal ortamından kaybolan devekuşu, koruma alanlarında yürütülen yeniden yerleştirme programları sayesinde Suudi Arabistan'da yeniden görülmeye başladı. Çalışmalar, yerli türleri geri kazandırmayı ve bu kuşun bağlı olduğu açık ve çöl ekosistemlerinde biyolojik çeşitliliği artırmayı amaçlıyor.
Devekuşu, yaşayan kuşların en irisi, en ağırı ve karada en hızlı koşanı. Uçamasa da saatte yaklaşık 70 kilometre hıza ulaşabiliyor; boyu 2,7 metreyi, ağırlığı ise 150 kilograma yaklaşabiliyor.
Uzun ve güçlü bacakları tehlike anında hızla kaçmasını ve uzun mesafeler kat etmesini sağlarken kanatları koşarken dengesini korumasına ve yön değiştirmesine yardımcı oluyor. Keskin görüşü ve uzun boyu sayesinde tehlikeyi uzaktan fark edebiliyor.
Devekuşu esas olarak kurak ve yarı kurak otlaklarda ve açık arazilerde yaşıyor. Bu nedenle Suudi koruma alanlarına yeniden yerleştirilmesi, yaban hayatının iyileştirilmesi ve Arap Yarımadası'nda nesli tehlikedeki türlerin korunması açısından önemli bir adım olarak görülüyor.
Devekuşu ayrıca yaşayan kuşlar arasında en büyük yumurtayı yumurtluyor: ortalama yaklaşık 1,5 kilogram ağırlığındaki bir yumurta, yaklaşık 24 tavuk yumurtası hacminde.


